Buurtpreventie-info dd. 13-05-2022

Vanochtend kreeg ik informatie over een babbeltruc bij een bewoonster aan de Ulenpas. Het is een variant op het bekende thema: eerst de aankondiging van een bekend bedrijf dat er mensen aan de deur komen. En als het vertrouwen dan gewekt is komen de oplichters inderdaad langs met een heel andere bedoeling dan u te helpen…. We kennen het al van “bankmedewerkers” die een bankpasje komen ophalen, nu waren het zogenaamde monteurs van “Ziggo”.

Enige tijd geleden kreeg de vrouw [dame op leeftijd] een brief van “Ziggo” met de mededeling dat er binnenkort monteurs voor onderhoudswerkzaamheden langs zouden komen. Gisteravond rond 18.30u (!) stonden er inderdaad 2 mannen aan de deur die de installatie kwamen controleren. Terwijl de ene man de vrouw beneden aan de praat hield liep de ander door het huis. Toen ze de vrouw vroegen of ze ook een kluisje in huis had rook ze onraad en verlieten de mannen de woning. Voor zover bekend hebben de mannen niets buit kunnen maken.

Criminelen kiezen hun slachtoffers voornamelijk in de leeftijdscategorie 75+ omdat die senioren nog opgegroeid zijn met vertrouwen in brieven en telefoontjes van bekende bedrijven en instanties en niet altijd op de hoogte zijn van de trucs en smoesjes die toegepast worden. Hier ligt een duidelijke preventieve taak voor de jongere generatie: informeer de senioren in uw netwerk hierover, zodat zij niet het volgende slachtoffer van oplichters zullen worden.

Een ander onderwerp op het thema oplichting, maar dan via uw bankrekening.
Veel banken hebben inmiddels hun klanten, via briefpost of digitaal bericht, gewaarschuwd voor het toenemend risico dat oplichters uw rekening leeg kunnen plunderen nadat zij op slinkse wijze bepaalde gegevens verzameld hebben. De waarschuwing om o.a. inloggegevens, wachtwoorden en andere zaken die alleen u mag weten niet met anderen te delen geven ze niet voor niets: het is niet meer vanzelfsprekend dat de bank de schade zal vergoeden als er misbruik van die gegevens is gemaakt! Wie die gegevens in goed vertrouwen toch afgeeft draait in het vervolg meestal zelf voor de schade op!

Omdat de vakantieperiode, en daarmee het reisseizoen, weer gaat beginnen nog even wat preventie-tips.

  • Laat [over]buren weten dat u op reis gaat en vraag of ze een extra oogje in het zeil houden en bij verdachte situaties meteen alarm te slaan.
  • Laat hen ook weten wie tijdelijk uw woning beheert en dus ook de sleutel heeft.
  • Zorg dat uw woning een ‘bewoonde’ indruk maakt, maar berg aantrekkelijke spullen wel uit het zicht op
  • Maak het inbrekers niet gemakkelijk: zorg voor goed hang- en sluitwerk [uit welke eeuw dateert dat bij uw woning?] en berg eventuele ladders, kliko’s en andere klimhulpen veilig op. Achterdeuren en makkelijk bereikbare ramen en balkondeuren op de 1e etage zijn favoriet.

Laten we hopen op mooie en veilige zomermanden voor iedereen!

Met vriendelijke groet,
Hans van der Marck