Buurtpreventie-info dd. 11-10-2021

Beste wijkbewoner,

deze week is het “De week van de Veiligheid” waarin extra aandacht besteed wordt aan allerlei zaken die met veiligheid thuis en in het zakenleven te maken hebben. Denk bij “thuis” niet alleen aan inbraakpreventie, maar ook aan brandveiligheid [rook- en CO-melders!], veilig internetten en veiligheid op straat.

weekveiligheid

Aanstaande woensdagmiddag 13 oktober staat daarom de BuurTent tijdens de weekmarkt op het Kastelenplein met informatie over inbraakpreventie en wat u kunt doen tegen de gevaren van [internet]oplichting.
Deze week is ook een inleveractie van start gegaan: van 11 tot en met 17 oktober kunnen [steek]wapens anoniem en straffeloos ingeleverd worden. Kijk op dropjeknife.nl voor inleverpunten en meer informatie.

Alhoewel er dit jaar nog geen inbraken in onze wijk geweest zijn blijft het oppassen want eind deze maand gaan we weer over naar de wintertijd. De klok gaat een uur achteruit en dat betekent niet alleen een uurtje later uit bed, maar ook een uur eerder donker aan het begin van de avond. Inbrekers kunnen dan goed zien waar nog niemand thuis is, want daar brandt dan geen of heel weinig licht in de woning. Dus hoog tijd om de tijdschakelaars weer op de juiste tijden in te stellen!


De meeste criminelen hebben zich inmiddels gericht op internetoplichting, maar ook via telefoon, sms en aan de deur worden mensen met doortrapte smoesjes verleid en onder druk gezet om dingen te doen waardoor ze razendsnel veel geld kwijtraken. Zorg dat het u niet overkomt en blijf op de hoogte van de nieuwste trucjes, die steeds professioneler worden. Reken er niet op dat uw bank altijd achteraf de schade wel vergoedt, want die hebben hun voorwaarden intussen aangepast. Als u te goed van vertrouwen gehandeld hebt door bijv inlogcodes of bankpasjes af te geven bent u echt uw [spaar]geld kwijt. Goede informatie is volop op internet te vinden, betrouwbare bronnen zijn o.a.

Tip: vooral oudere mensen zijn meestal een gemakkelijk slachtoffer. Kent u senioren die niet thuis zijn op internet vertel ze dan over de nieuwste trucjes en smoesjes, zodat ze beter weerbaar zijn tegen deze criminelen.

Tot slot: begin deze maand is er een fiets verdwenen bij een woning aan de Ulenpas. De fiets stond op slot, in het zicht voor het raam in de tuin, maar werd toch ongemerkt weggenomen. Zet fietsen ook bij huis altijd met kabel of ketting vast aan de “vaste wereld”, anders zijn ze makkelijk weg te dragen naar dat busje om de hoek…
Doe ook altijd [digitaal] aangifte van fietsendiefstal, óók als dat niet nodig is voor de verzekering. Als de politie bij een “bekende” een aantal verdachte fietsen aantreft kan ze alleen optreden als uit de framenummers blijkt dat deze als gestolen geregistreerd staan, dus alleen met aangifte kunnen deze daders uit de roulatie gehaald worden. En koopt u een gebruikte fiets, kijk dan even op fietsdiefstalregister.rdw.nl na of deze eventueel als gestolen aangemeld is, dan wordt u geen heler. < zonder heler geen steler >


Met vriendelijke groet,
Hans van der Marck