Buurtpreventie-info dd. 13-07-2022

Beste wijkbewoner,
nog even wat informatie van Buurtpreventie voordat voor een deel van de gezinnen in onze wijk de vakantie begint. Best veel onderwerpen en niet alles zal voor iedereen van toepassing zijn, maar doe er uw voordeel mee.
Nog steeds zijn er geen meldingen over inbraken in onze wijk en hopelijk klopt dat ook met de realiteit. Maar omdat in de rest van het land de tendens weer stijgend is na de corona-stilte speelt bij mij de vraag “weten we wel alles?” Want de politie geeft dergelijke informatie al enkele jaren niet meer door [privacy, werkdruk] en wie slachtoffer van een inbraak of ander incident is heeft wel andere dingen aan het hoofd dan een berichtje naar buurtpreventie sturen. Toch is het belangrijk –zeker in de vakantieperiode- om alert te blijven.

Tip voor de vakantiegangers:
informeer de buren [ook eventuele over- of achterburen!] zodat men weet dat je weg bent Dan zullen ze eerder alarm slaan als ze iets onregelmatigs in of rond uw woning opmerken. Handig hulpmiddel is de ‘burenkaart’, hier te downloaden: https://hetccv.nl/fileadmin/Bestanden/Bestellen/PKVW/Burenkaart-Op_vakantie_licht_de_buren_in-auto-20210611.pdf

Nog wat extra tips vóórdat u op reis gaat:
https://www.politiekeurmerk.nl/2022/07/13/inbraakpreventie-beter-een-goede-buur/
https://www.nu.nl/vakantie/6210795/op-vakantie-deel-het-niet-op-instagram-want-ook-inbrekers-kijken-mee.html
Veilig internetten op de camping of in hotel doe je bij voorkeur via de databundel van de eigen smartphone, “openbare” wifi-netwerken zijn niet veilig! Meer info op o.a. https://www.fraudehelpdesk.nl en https://www.veiliginternetten.nl

Van onze wijkagent Jenny ontving ik enige tijd geleden een bericht als aanvulling op de vorige nieuwsbrief van mei jl.

Bij deze heb ik nog een aanvulling m.b.t. extra preventietips.
Zoals jullie weten zijn inbrekers online erg actief en gaan zij ook mee met de huidige ontwikkelingen. Er zijn inbrekers die rouwadvertenties bekijken om zo te kunnen achterhalen of dat de bewoners afwezig zijn. Bijvoorbeeld tijdens de afscheidsdienst (die vaak met dag, datum en tijd genoemd worden).
Plaats camera’s (ring-deurbel is een goed middel). Die neemt beweging op bij je voordeur en de kwaliteit is ook goed. Mochten er zich verdachte situaties voordoen kun je dit bij de politie melden. Ondanks dat er geen strafbaar feit op te zien is, kunnen we zo wel extra aandacht geven aan bepaalde personen in de wijk (meestal zijn het al bekenden van de politie). Keerzijde is dat niet alle wijkbewoners blij zijn met camera’s, maak dit bespreekbaar.
Naast het plegen van inbraken is nu het pijnpunt de online oplichting zoals al bij velen bekend is.
Mocht je iemand aan de deur hebben staan die je pinpas op wil komen halen probeer een foto te maken, kenteken te onthouden en bel 112. Mocht de politie niet ter plaatse zijn gekomen, zijn wij wel erg blij met een foto en/of kenteken.
De online criminelen zijn vaak jong van leeftijd (14-25 jaar) en wonen ook bij jullie in de wijk. Zij signaleren vaak ook de kwetsbare personen in de wijk, die in aanmerking komen om slachtoffer te worden voor oplichting.
Mochten er n.a.v. dit bericht vragen zijn, hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Jenny Egelmeers
Generalist GGP
Wijkagent Gestel

En tot slot nog een waarschuwing voor een nieuwe babbeltruc aan de voordeur

Let op Nieuwe babbeltruc – Controle rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om op elke etage van je woning een rookmelder te hebben. Helaas maken criminelen hier direct gebruik van. Criminelen gebruiken een zelf gemaakte identiteitskaart en komen “controleren op rookmelders”. Tijdens deze controle door de woning worden diverse waardevolle goederen en geld weggenomen.
Laat niemand zomaar in huis! Gemeente en politie komen NIET controleren of je in het bezit bent van een rookmelder.
Wees altijd op uw hoede als er 2 of meer personen naar binnen willen, de kans is groot dat eentje u afleidt terwijl de andere[n] intussen door het huis lopen op zoek naar geld of kostbaarheden.
Woont u in een huurwoning? Installatie of controle is mogelijk vanuit de woningcorporatie, echter zal dit vroegtijdig officieel worden aangemeld via de wijze waarop uw woningcoöperatie al met u communiceert. Toch een verdacht persoon aan uw deur op dit onderwerp? Bel direct 112!
Ik wens iedereen een fijne en veilige vakantie en de thuisblijvers rust en mooi weer in onze wijk!

Met vriendelijke groet,
Hans van der Marck

Virusvrij. www.avast.com