Buurtpreventie-info dd. 23-04-2023

Beste wijkbewoner,

Deze maand staat in het teken van senioren en online veiligheid, dus daarom gaat dit bericht over dit onderwerp.

Inmiddels is wel duidelijk dat de alledaagse criminaliteit meer bestaat uit internet- en belfraude dan uit woninginbraken. De huidige generatie criminelen is jonger en werkt liever anoniem achter de computer dan op straat. Ook levert het stelen van banksaldo meer op
dan het stelen van goederen, het is een miljoenen business.

Helaas zijn vooral ouderen hun slachtoffer, ze zijn goedgeloviger (of minder wantrouwig) dan de generaties die opgegroeid zijn met de gevaren van digitale media. Vooral als er gedreigd wordt met “enge dingen”, en er haast geboden is om dat te voorkomen, raken ze snel in paniek en doen dingen waar ze naderhand spijt van hebben. Maar er is ook schaamte, waardoor ze er vaak geen ruchtbaarheid aan geven en dus ook geen aangifte doen.

Hebt u dergelijke kwetsbare personen in uw familie of kennissenkring? Wijs ze dan eens op de informatie die te vinden is op de website van Veilig Internetten. https://veiliginternetten.nl/senioren-en-online-veiligheid Of lees het zelf en vertel erover, zodat zij niet het volgende slachtoffer worden. Goede voorlichting -zelfs als die vaker herhaald moet worden- kost veel minder tijd en moeite dan het achteraf herstellen van de schade na een oplichting of beroving.

Met vriendelijke groet,
Hans van der Marck